Om festivalprogrammet 2018

Årets program speiler vår visjon om å gi publikum variasjon og kvalitet. Festivalens hovedoppgave er å tilby god musikk, god litteratur og ikke minst god barneunderholdning.Programmet spenner fra ungt til gammelt, fra nært til fjernt, fra musikk til litteratur. I 2018 har vi lagt vekt på å styrke forbindelsen til røttene; Sigrid Undset og hennes romanfigur Kristin Lavransdatter. Vi er stolte av å presentere festivalen og programmet for publikum. I det følgende kan du lese om årets hovedattraksjoner.

Du kan lese vår flotte festivalavis i sin helhet på Issuu.com. Her står det fyldig omtale av programpostene, intervju, informasjon om markedet , aktiviteter, utstillere og mye mer.

Vi har også lagt ut en kortfattet og oversiktlig versjon av programmet her: Programoversikt 2018

ÅPNINGSFORESTILLING: KRANSEN OG KRONEN MED TEMA TEATER
Skaun kirke fredag 29. juni kl. 19.00


Møt Kristin Lavransdatter, Victoria, Maria Stuart og fiskerjenten Petra i Tema Teater sin forestilling Kransen og Kronen fremført av skuespiller Gro Ann Uthaug akkompagnert av fiolinist Marieke Bettmann. Her går vi tilbake til vår litterære arv og får presentert Norges tre nobelprisvinnere i litteratur; Undset, Bjørnson og Hamsun i en helhetlig forestilling.

Afterchurch «skjemt og gammeldans»

Da kan vi glede Kristin-publikumet med et hjertelig gjensyn med Skaun Artikailleri på selveste åpningskvelden på årets festival.

Artikaillan Ole Magnar Morken og Jon Lyngstad har igjen fått med seg selveste Aashild Grønning aka «Sjøla» – og de lover god gammeldags Artikaill-form. Trekløveret er godt kjent for publikum fra både fjern og nær fra utallige opptredener, både sammen og hver for seg. Og de har som vanlig med seg solide musikere under ledelse av Stein Nilsen.

De har høstet priser for sine figurer og innslag på revyscenen, mange trekker nok på smilebåndet når vi nevner karakterer som Iver Gaustad, David Jårengen, Sjøla, Jesus på Korset, Jonas og mange flere. Gjengen vasser i meritter og priser fra revymiljøet og kan skilte med flere opptredener på Høylandet – med en sånn merittliste må det bærre bli artig!

Etter å ha fått slått opp latterdøren er det på tide å la dansefoten få prøve seg til svingende gammeldansmusikk resten av denne innholdsrike festivalkvelden. Jan Arilds orkester kommer fra Innherred i Trøndelag, – og spiller «gammeldansmusikk med trøkk i». Orkesteret spiller låter fra blant andre Olav Indal, Dalakopa, Hilmar Aleksandersen, John Lindseth, Reidar Aksnes, Asmund Bjørken og P.A. Røstad (senior).

Jan Arild Hansen -trekkspill Berit Helene Hansen- trekkspill Anders Ekren – fiolin Asle Green -bass Stig Holum – gitar

Skjenkeløyve gjelder denne kvelden.

Klebersteinsbruddet i Eidslimarka

I forbindelse med årets kulturfestival Kristin på Husaby vil Skaun Historielag arrangere  en historisk vandring til «Klebersteinsbruddene» i Skau´marka». Mange i bygda er kjenne med dette, men få er kjenne med lokaliteten.

Dette blir en reise tilbake i tid til den gang steinbruddet var aktivt. Her vil due få se hvor de er og hvordan det ser ut i dag Omfanget av bruddene og rest materiale på stedet tyder på at det har vært stor aktivitet i området ovr mange hundre år. Mest kjent er at mye av steinen i kirka på Venn og kirka på Husby er brutt i berket her. Og det ser også ut tomat mange fjøs murer, låve bruer og ildsted i bygda har hentet steinen sin i «Skau´marka». Stein herifra kan oss være brukt i Nidarosdomen.

Det er flere brudd som ligger på rekke og rad på vestsida av åsen som i daglig tale blir kalt «Grøtåsen». Navnet har mest sannsynlig opphav fra det gammelnorske ordet or stein, «grjót», som også har gitt opphavet til det norske ordet «gryte». Da kan vi tenk oss at det også har blir tatt ut stein her for å lage kokekar. NGU mener det er tatt ut mer en 200 m3 med stein her.

Forekomsten er registrert og kartlagt av Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) i Natursteinsdatabasen, forekomstområde 1657-601. Stein fra «Skau´marka» blir omtalt som «kleberstein», men en korrekt geologisk beskrivelse er «Klorittskifer». Det vil i praksis si at steinen ikke er så godt egnet til steinhogging som kleberstein, Men den har opplagt blitt brukt som bygningsmateriale.

Vi starter kl 10:00 fra Måkesjkjær lørdag 30.06.18. det er begrensa med parkering i området, så det oppfordres til samkjøring. Måkeskjær ligger ed Malmsjøen langs riksvei 709. Se kart.

Fra parkeringsplassen går vi et lite stykke langs RV709, for deretter å følge en fin skogsvei nesten helt frem til lokaliteten. Noen hundre meter på slutten går i myr/uten vei. Anbefaler klær og fottøy etter forholdene.

Vel møtt til en spennende og interessant tur!

menneske og mennesket

Kristin på Husaby er stolt av å kunne presentere «Menneske og mennesket» – en matinéforestilling med Ole Magnar Morken og Eggkleiva mannskor. Forestillinga har blitt til i samarbeid mellom Ole Magnar og Stein Nilsen. Temaet for kåseriet er basert på en spesialbestilling fra Kristin på Husaby til årets festival.

«Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres, og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.»

Det er dette Ole Magnar Morken har fått i oppgave å komme til bunns i gjennom forestillingen. Sigrid Undset sine ord stimulerer til en spennende diskusjon om forholdet mellom tidsforløp og menneskets utvikling. Og tross et alvorstungt tema så kan publikum vente seg en god del humoristiske skråblikk i kjent Ole Magnar-stil.

Festivalens tanke var et ønske om å belyse at mennesket er som mennesket er, på godt og ondt, og ganske så konstant over tid. Vi bærer med oss de samme behov og lengsler nå som i middelalderen, og sannsynligvis er vi verken bedre eller verre enn vi var da.

Kåseriet vil tematisk vil følge handlinga i middelalderromanen om Kristin Lavransdatter, med en del krumspring fram og tilbake, både i tid og rom: -Jeg vil forsøke å gjøre tankesprang om menneskets livsutfordringer, problemer, gleder og sorger på jorda, sier han. Og kjenner vi Ole Magnar rett, vil han nok klare å ta oss med høyt opp i de filosofiske baner og deretter trygt ned på landjorda igjen.

Eggkleiva mannskor bidrar med musikk som understøtter budskapet i Ole Magnars betraktninger. Repertoaret går fra jordnære viser av Ola Bremnes og Odd Nordstoga til dramatiske utdrag fra musikalene Les Misérables og Miss Saigon.

Mannskoret har med seg musikerne Hallgeir Måseide, Knut Leraand, Kristian Raanes og Johan Olav Wiggen, i tillegg til musikalsk leder Stein Nilsen.

PUBAFTEN PÅ VENN - årets band: UFO

Markedsplassen på Venn - lørdag 30. juni kl. 21.00
Billetter selges i døra - eller i infoboden på markedet.
Selvfølgelig blir det pubaften på markedsplassen også i år - vi inviterer til Kristin-pub og forhåpentligvis blir det Kristin-vær!
 
Musikken til årets pubaften besørges av bandet UFO fra Bjugn på Fosenhalvøya. UFO kan nok trygt omtales som et av Trøndelags eldste, - og gjennom tidene mest aktive orkestre. Grunnlegger Bjørnar Harøy startet UFO i 1968, - så vi snakker 50 år på veien – uten opphold. Dagens UFO-besetning har eksistert i 8 år og består av Bjørnar Harøy (vokal og gitarer), Truls Solem (vokal og synth/keyboards), Jostein Strand (bass og vokal), Knut Hellem (trommer og vokal) og Audun Eggen (gitarer og vokal).
UFO har med sin lange erfaring opparbeidet seg et stort repertoar av god festmusikk som vi vil tro går hjem hos de fleste skauninger uavhengig av alderstilhørighet. De behersker alt fra slagere fra 60 og 70-tallet til nyere festmusikk, og de har lovet oss at de gjerne henter frem noen gode, gamle «schlägers» tidlig på kvelden.
Alt ligger til rette for en flott kveld på markedsplassen på Venn – og vil du sikre deg billett på forhånd så kan du kjøpe i info-boden på markedet på lørdag.

Trolldomsprosesser i Nord - Liv Helene Willumsen

Foredrag i Skaun kirke søndag 1. juli kl. 14.30.

Hva skjedde under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet, da kvinner og menn ble ført for retten og dømt til å brennes levende på et bål? I Øst-Finnmark foregikk strenge trolldomsprosesser med dystert utfall: 91 mennesker ble henrettet i løpet av hundreåret, de fleste på Steilneset i Vardø, der et minnested er bygd over ofrene for forfølgelsen.

Liv Helene Willumsen er forfatter og professor i historie - hun har forsket på trolldomsprosesser i en årrekke og har nettopp gitt ut boken "Kilder til trolldomsprossesene i Finnmark" - hvor hun har oversatt rettsreferatene fra trolldomsprosessene i Finnmark til moderne norsk. Boken gir førstehånds kunnskap om hva som foregikk i rettssaler i Finnmark for 400 år siden.

Liv Helene Willumsens faglitterære forfatterskap er direkte knyttet til hennes forskning og demonstrerer den sterke interessen hun har for å videreformidle fra akademia til den interesserte allmennhet.

Til Skaun kommer hun for å formidle de sterke historiene om skjebnene til kvinner og menn som ble anklaget for trolldom og ført for retten. Svært mange av dem ble dømt til ild og bål. Dette var mennesker som levde vanlige liv i små fiskevær i en tid da frykten for trolldom var stor. Hva tenkte de anklagede om trolldom og onde makter? Hva tenkte andre om det å bli mistenkt for trolldom? Hva skulle til for å bli dømt?

 

BARE FJAS OG BLÅGRAS

Kulturfestivalen Kristin på Husaby følger opp tradisjonen med en egen barneforestilling. I 2018 får vi stifte bekjentskap med en livlig gjeng som kaller seg for Buran Fjas og Blågras. Trioen består av Fritz, Hans Martin og Øyvind. De skulle gjerne ønske at de var cowboyer, men det er de ikke. Derfor drømmer de seg tilbake til cowboyenes tid, slik de tror den var, og spiller musikk slik cowboyene spilte den.

Besetning:
Øyvind Smidt – vokal, fele, mandolin
Hans Martin Storrøsten – gitar
Fritz Eidsvåg – banjo, kontrabass

Vi ønsker denne livlige gjengen velkommen til årets festival!

UNNI WILHELMSEN MED BAND I BØRSA KIRKE

Vi gleder også stort til årets avslutningskonsert i Børsa kirke søndag 1. juli - da kommer selveste Unni Wilhelmsen på besøk, samen med sine gode venner Ronny Johnsen og Ole Jørn Myklebust:

UNNI WILHELMSEN reiser konstant rundt på oppdagelsesferd i Norge med gitarene og de selvskrevne låtene og spiller for folk. Den 1. juli 2018 er det endelig Skaun og Kristin på Husaby som står for tur. Og vi gleder oss! Vi snakker her om en artist med lang erfaring og stort spekter som skal fylle Børsa kirke med musikk, melankoli og humor.

For mange er Unni kjent fra Hver gang vi møtes, for andre som el-gitarist med flosshatt i Di Derre. Men dama har adskillig lengre fartstid enn som så. Med mer enn 2000 konserter og opptredener i beina har hun gjort det meste og jobbet med de fleste, men det er fremdeles det akustiske intimformatet med nærhet til publikum Unni trives definitivt best i - hvor hun kan se ansiktene til alle som er tilstede. I tillegg til tekstene og musikken, får man gjerne høre historiene bak eller anekdoter om tilblivelsen. Hun greier nemlig ikke å la være å snakke med publikummet sitt, eller prøve å få dem til å le.

Unni er en gitarvirtuos: Hun spiller på bitte små, norskdesignede gitarer med forsterker, på akustiske gitarer, på sølvskimrende elgitarer med vreng og ekko, eller på piano. Repertoaret består for tiden av både norske og engelske tekster, gamle og nye låter, og hun veksler mellom coverlåter av bl.a Joni Mitchell, Lillebjørn Nilsen, Di Derre, Paul Simon, Dum Dum Boys, Sheryl Crow og Mary Chapin Carpenter.

Med seg til Børsa kirke har hun sine medmusikere og gode venner Ronny Johnsen og Ole Jørn Myklebust.

RONNY JOHNSEN spilte sin første konsert med Unni i 2007 – blant annet medvirket han på Unnis plate ”7” fra 2010. I tillegg til å være leder for den frivillige organisasjonen Rett Fram, er Ronny allsidig og aktiv som både musiker, produsent, radiostemme og kulturanmelder.

OLE JØRN MYKLEBUST er en dyktig jazztrompetist, særlig kjent for sitt nære samarbeid med Mari Boine. I tillegg til sine soloprosjekter og sitt virke som studiomusiker, jobber Ole Jørn som musikkprodusent og komponist, samt som musiker i bandene til Unni Wilhelmsen, Jonas Fjeld og Melanie Scholtz

Vi ønsker alle tre hjertelig velkommen til Skaun, til Kristin på Husaby og Børsa kirke!