Program 2018

 
Årets program viser speiler vår visjon om å gi publikum variasjon og kvalitet. Festivalens hovedoppgave er å tilby god musikk, god litteratur og ikke minst god barneunderholdning.Programmet spenner fra ungt til gammelt, fra nært til fjernt, fra musikk til litteratur. I 2018 har vi lagt vekt på å styrke forbindelsen til røttene; Sigrid Undset og hennes romanfigur Kristin Lavransdatter. Vi er stolte av å presentere festivalen og programmet for publikum. I det følgende kan du lese om årets hovedattraksjoner.

Vi har også lagt ut en kortfattet og oversiktlig versjon av programmet her: Programoversikt 2018

ÅPNINGSFORESTILLING: KRANSEN OG KRONEN MED TEMA TEATER
Skaun kirke fredag 29. juni kl. 19.00
Møt Kristin Lavransdatter, Victoria, Maria Stuart og fiskerjenten Petra i Tema Teater sin forestilling Kransen og Kronen fremført av skuespiller Gro Ann Uthaug akkompagnert av fiolinist Marieke Bettmann. Her går vi tilbake til vår litterære arv og får presentert Norges tre nobelprisvinnere i litteratur; Undset, Bjørnson og Hamsun i en helhetlig forestilling.

Vi gleder også stort til årets avslutningskonsert i Børsa kirke søndag 1. juli - da kommer selveste Unni Wilhelmsen på besøk, samen med sine gode venner Ronny Johnsen og Ole Jørn Myklebust:

Trolldomsprosesser i Nord - Liv Helene Willumsen

Foredrag i Skaun kirke søndag 1. juli kl. 14.30:

Hva skjedde under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet, da kvinner og menn ble ført for retten og dømt til å brennes levende på et bål? I Øst-Finnmark foregikk strenge trolldomsprosesser med dystert utfall: 91 mennesker ble henrettet i løpet av hundreåret, de fleste på Steilneset i Vardø, der et minnested er bygd over ofrene for forfølgelsen.

Liv Helene Willumsen er forfatter og professor i historie - hun har forsket på trolldomsprosesser i en årrekke og har nettopp gitt ut boken "Kilder til trolldomsprossesene i Finnmark" - hvor hun har oversatt rettsreferatene fra trolldomsprosessene i Finnmark til moderne norsk. Boken gir førstehånds kunnskap om hva som foregikk i rettssaler i Finnmark for 400 år siden.

Liv Helene Willumsens faglitterære forfatterskap er direkte knyttet til hennes forskning og demonstrerer den sterke interessen hun har for å videreformidle fra akademia til den interesserte allmennhet.

Til Skaun kommer hun for å formidle de sterke historiene om skjebnene til kvinner og menn som ble anklaget for trolldom og ført for retten. Svært mange av dem ble dømt til ild og bål. Dette var mennesker som levde vanlige liv i små fiskevær i en tid da frykten for trolldom var stor. Hva tenkte de anklagede om trolldom og onde makter? Hva tenkte andre om det å bli mistenkt for trolldom? Hva skulle til for å bli dømt?

Kulturfestivalen Kristin på Husaby følger opp tradisjonen med en egen barneforestilling. I 2018 får vi stifte bekjentskap med en livlig gjeng som kaller seg for Buran Fjas og Blågras. Trioen består av Fritz, Hans Martin og Øyvind. De skulle gjerne ønske at de var cowboyer, men det er de ikke. Derfor drømmer de seg tilbake til cowboyenes tid, slik de tror den var, og spiller musikk slik cowboyene spilte den.

Besetning:
Øyvind Smidt – vokal, fele, mandolin
Hans Martin Storrøsten – gitar
Fritz Eidsvåg – banjo, kontrabass

Vi ønsker denne livlige gjengen velkommen til årets festival!